dodano v košarico.

Lastnosti eteričnih olj

Sivkino olje – Lavender Essential Oil (Lavandula Intermedia)

Vonj:

svež, svetel, mil, blag, čist, sladek, cveten

Znani učinki:

Znanih je veliko vrst sivke, nekateri omenjajo 40 vrst, nekateri celo več, za vse pa so značilne posebne lastnosti in učinki, ki jih imajo na človeško telo in posledično na njegovo zdravje in počutje.

Opis:

Sivka ni samo značilno in prijetno dišeča rastlina, pač pa je njena uporaba do določene mere zdravilna oziroma terapevtska. Prav vse raziskave poudarjajo, da ima – odvisno od načina uporabe – vpliv na naše počutje, v tem smislu pa naj bi ugodno protistresno delovala. Uporablja se torej tudi za to, da z njo zmanjšujemo tesnobe, napetosti, odpravljamo ali vsaj blažimo nespečnost, v določenih primerih zmanjšuje glavobol ali celo odpravlja. Njen učinek je torej tudi sproščujoč, telesu pa hitreje pomaga proti utrujenosti. Zdravilno deluje dobro tudi proti nadlogam, kakršne so ekcemi, luskavica, površinske rane, opekline, piki žuželk ali insektov, ki naj bi jih tudi odvračala od uporabnika.
Najčešče se danes sivka uporablja v kozmetične namene, za kopanje oziroma umivanje so jo tako uporabljali že Rimljani in prav iz tega časa izvira njeno me lavanda (ime naj bi bilo izpeljanka glagola lavare, ki v latinščini pomeni umivati).

Uporaba:

Njena prednost in od tod vsestranska razširjenost je v tem, da jo je mogoče dobro uporabljati mešanicah z drugimi dišavnicami, kar ji daje širok spekter uporabe. Ker je njen vonj zelo izrazit in njena esenca zelo nasičena, jo v preparatih uporabljamo v zelo majhnem odstotku, ki je tudi zakonsko določen.
Zelo je uporabna za mešanje z vsemi drugimi olji.

 

Limonino olje – Lemon Essential Oil (Citrus medica limonum)

Znani učinki:

Limonina esenca ima skozi stoletja izpričano zdravilno in regenerativno moč in učinke. Poznali so jo že Perzijci, ki so jo imenovali lumum, od tod tudi njeno ime. Svoje dobre lastnosti v veliki večini dolguje po bogati vsebnosti vitamina C, zato so jo nekdaj uporabljali tudi mornarji na dolgi čezoceanskih plovbah, saj je preprečevala nastanek skorbuta.

Uporaba:

Sicer pa naj bi njena uporaba pomagala pri takšnih nevšečnostih kot so revmatizem, artritis, protinu oziroma putiki, abscesih in aknah. Zmanjševala naj bi tudi krvni tlak, izboljševala krvni obtok in lajšala tegobe krčnih žil.
V kozmetični industriji jo najčešče uporabljajo v kombinaciji s sivko, eukaliptusom, geranijo, koromačem, brinom in nerolijem.

 

Pomarančno olje – Orange (Sweet) Essential Oil  (Citrus aurantium dulcis)

Vonj:

  sladek, svež, dišeč po sadju

Znani učinki:

Zdravilno naj bi deloval na počasno prebavo, jetra, zaprtje, razdražljivost, stres, prehlade, vnetja in imunski sistem.

Uporaba:

Dobro se obnese v povezavi z janežom, poprovo meto, črnim poprom, kadilom, ingverjem, sandalovino in sivko.

 

Bergamotovo olje – Bergamot Essential Oil (Citrus bergamia)

Vonj:

sladka, sveža, z limoninim nadihom

Znani učinki:

Esenco bergamota pridobivajo iz pomaranč bolj grenkega okusa. Znana je njegova uporaba pri izdelavi čaja Earl Grey, sicer pa je ena najbistvenejših sestavin kolonjske vode. Ker je močno fototoksična se uporablja v majhnih količinah (do 0,4%). Esenca bergamota naj bi pomagala lajšati ttežave pri stresu in depresiji, sicer pa tudi pri prehladu, gripi, vnetjih pa tudi pri infekcijah urinarnega sistema.

Uporaba:

Dobro se obnese v povezavi z jasminom, cipreso, nerolijem, sivko, črnim poprom, šentjanževko, kadilom, geranijo, mandarino, pomarančo, rožmarinom, sandalovino …

 

Rožmarinovo olje – Rosemary Essential Oil (Rosmarinus Officinalis)

Vonj:

močan, svež, zeliščni, podoben kafri

Znani učinki:

blaži mišične bolečine, revmatizem, obtok, glavobol, koncentracijo, izpahe, prebavo, prehlade in gripe. Nekdaj so z njim odganjali duhove.

Uporaba:

Dobro se obnese v povezavi s cedro, geranijo, bergamotom, sivko, limonino travo in poprovo meto.

 

Čajevec – Tea Tree Essential Oil (Melaleuca alternifolia)

Vonj:

svež, močan, začinjen, s pridihom kafre, jedek

Znani učinki:

dobro naj bi vplival na imunski sistem, prehlade, gripe, deloval naj bi antivirusno in antibakterijsko, blažil bolečine v mišicah in šok, odpravljal infekcije kože in genitalij … Izhaja iz Avstralije, kjer so ga Aborigini uporabljali tudi kot antisepktik.

Uporaba:

Dobro se obnese v povezavi s sivko, nageljnovo žbico, evkaliptusom, rožmarinom, borom, limono in timijanom.

 

Cedrino olje – Cedarwood Essential Oil (Juniperus virginiana)

Vonj:

čista in ostra ter sveža in za spoznanje sladka, z nadihom po lesu in z balzamičnimi niansami.

Znani učinki:

Drevo izvira iz severne Amerike, kjer so esenco pridobivali z destilacijo z lesenih okruškov in žagovine. Poznali so jo tudi v starem Egiptu, kjer so jo uporabljali pri mumifikaciji in za odganjanje insketov. Njeni pozitivni učinki se poznajo pri odpravljanju aken, ekcema, mastne kože, lajšale naj bi tudi revmatizem in bronhitis ter infekcijo urinarnega sistema in zmanjševala živčno napetost.

Uporaba:

Dobro se obnese v povezavi z bergamotom, cinamonom, cipreso, jasminom, brinom, sivko, limono, nerolijem, miro, sandalovino in rožmarinom.

 

Olje muškatne kadulje – Clary sage Essential Oil (Salvia sclarea)

Vonj:

sladka,  bogata, zelnat ?(zeliščni) z nadihom po orehu.

Znani učinki:

Močno razširjena in znana po svetu se uporablja za sproščanje mišic, pri lajšanju stresa in živčnih napetosti ter nespečnosti, lajšanju menstrualnih težav, imela pa naj bi tudi svojstva afrodiziaka.

Uporaba:

Dobro se obnese v kombinaciji z brinom, sivko, sandalovino, koriandrom, geranijo, jasminom, limono, borom, kadilom in limonimi olji.

 

Evkaliptusovo olje – Eucalyptus Essential Oil (Eucalyptus Globulus)

Vonj:

močno mdedicinska, ostra, sveža

Znani učinki:

V parfumeriji ni zelo uporabljena, je pa v zgodovini izpričana njena zdravilna uporaba, na primer pri avstralskih Aboriginih. Pomagala naj bi pri vročini, prehladu, bronhitisu, revmatizmu, mišičnih bolečinah, pa tudi pri infekcijah genitalij.

Uporaba:

Dobro se obnese v kombinaciji s cipreso, sivko, majaronom,  cedro, limoninim listjem, čajevcem, timijanom in borom.

 

Brinovo olje – Juniper Essential Oil (Juniperus Communis)

Vonj:

svež, topel, rezek, spominjajoč na kafro, lesnat, zeliščen

Znani učinki:

Močno razširjen po našem Krasu, kjer so njegove jagode nabirali in jih (vse manj) še nabirajo zaradi destilacije in predelave v brinovo žganje (brinovec). Njegova siceršnja uporaba naj bi pomagala izboljšati prebavo, imel naj bi diuretične učinke, dobro deloval na dihalni sistem, vplival na koncentracijo, lajšal revmatizem in protin (putiko), odpravljal akne.

Uporaba:

Dobro se obnese v kombinaciji s cedro, borom, rožmarinom in vsemi citronskimi olji.

 

Neroli olje – Orange blossom (Citrus durantium)

Vonj:

oster, cvetni, sladkoben, lahek in osvežujoč

Znani učinki:

olje naj bi imelo več ugodnih lastnosti za kožo, zlasti suho, razpokano, blažilo naj bi posledice brazgotin, ran in ureznin: v psihološkem pogledu naj bi lajšalo posledice paničnih napadov, šokov, nenadnih čustvenih depresij, omotice. Lajšalo naj bi nervozno prebavo in razdražljivost črevesja.
Dobro se obnese v kombinaciji s citrusom, muškatnim oljem, jasminom, sivko, geranijo, rožmarinom.

 

Lastnosti običajnega rastlinskega olja/masla

 

Olivno olje – Olive oil (Olea Europea)

Opis:

Olivno olje pridobivamo iz oljk, ki so najbolj razširjene po Sredozemlju. Je zelene ali zlatozelene barve, odvisno od kakovosti. Je sestavina maščobnih kislin in vsebuje veliko oleičnih kislin, vitamina A in E (naravni oksidant), vitamina K in še nekaj drugih pomembnih vitaminov in mineralov. Njegove lastnosti naj bi pomagale pri opeklinah, vnetjih, artritisu, ranah in suhi koži.

 

Kokosovo olje – Coconut oil

Opis:

Kokosovo olje je tekoče pri sobni temperaturi in ima veliko blažilnih lastnosti. Koža ga zlahka vpija in je primerno za uporabo, ker nima lastnega vonja. Zelo dobro se obnese pri izdelkih, namenjenih negi las, zelo pogosto pa se uporablja kot dodatek tistim kozmetičnim preparatom, ki jih namenjamo negi kože.

 

Palmino maslo – Palm Butter

Opis:

Palmino maslo oziroma olje v glavnem pridobivajo iz rdečkastih plodov afriške palme. Rdečkaste barve je zato, ker vsebuje veliko beta karotena. Ne smemo ga zamenjevati s palminim oljem, ki ga pridobivamo iz pešk istega sadeža niti s kokosovim oljem, ki ga pridobivamo iz kokosovih orehov. Razlika ni samo v barvi, ampak predvsem v nasičenosti maščob. Najčešče se uporablja v prehrambeni industriji, v kozmetični industriji pa kot ena od možnih sestavin.

 

Mangovo maslo – Mango butter (Magnifera indica)

Opis:

Najbolj znana domovina je Myanmar v Burmi, sicer pa na splošno v južni Aziji, severni Indiji. Pridobiva se iz pešk sadeža.

Uporaba:

Njegova uporaba je raznovrstna, predvsem ko gre za suho, od sonca ožgano kožo. Varuje pred soncem, deluje blažilno na rane, grobo kožo, brazgotine, gube, luske, ekceme in dermatitis.

 

Karitejevo maslo – Shea butter

Opis:

Naravno bogato, kremasto maščobo pridobivajo iz sadežev afriškega karitejevega drevesa.

Uporaba:

Uporablja se za zmanjševanje pojava kožnih madežev pa tudi brazgotin, znamenj, opeklin, izpuščajev in ekcemov. Deluje zelo blažilno in je bogato z hranljivimi snovmi, zato je cenjeno kot sredstvo, ki upočasnuje staranje in dodatno vlaži kožo.

 

Mareličino olje – Apricot Essential Oil (Prunus armeniaca)

Opis:

Lahko, bledo (neizrazito) olje pridobivajo s prešanjem mareličinih pešk. Koža ga zlahka absorbira podobno kot palmino olje ali olje breskve. Bogato po vsebnosti maščobnih kislin, linoeličnih in oleičnih kislin deluje dobrotvorno in hranljivo na občutljivo, dehidrirano in razpokano kožo.

Uporaba:

Uporablja se ua negovnje kože na občutljivih mestih.

 

Mandljevo olje – Almond (Sweet) Essential Oil (Prunus dulcis)

Opis:

To olje pridobivajo iz pešk mandljevca in je znano že izza antičnih časov.

Uporaba:

Na veliko se uporablja kot nosilno olje ker ni mastno in ga koža zlahka vpija. Vsebuje vitamine A, B1. B2, B6 in E (naravni oksidant). Ima čudovit blažilni učinek, lahko teksturo, nežno aromo in je znano po tem, da hrani in varuje kožo, blaži razdraženo kožo in mehča suho kožo.

 

Riževo olje – Rice Brain Oiln (Oriza sativa)

Opis:

Pridobivajo ga iz kalčkov in notranje luščine riža in je nežno in meho olje, ki ga na japonskem de dolfo poznajo. Predvsem varuje in vlaži kožo, zlasti občutljivo. Bogato je z najpomembnejšimi islinami in vitaminom E in ima odlične antioksidantne značilnosti. Je bogato z oleičnimi in inoleičnimi kislinami, zato je učinkovito pri vnetjih ter za negovanje suhe in starajoče kože.

 

Breskvino olje – Peaches kernell

Opis:

Olje pridobivajo iz breskvinih pešk, njegova dobra lastnost pa je, da se dobro vpije v kožo. V kozmetični industriji ga radi uporabljajo tudi zato, ker je po lastnostih zelo podobno mandljevemu olju.

 

Jojobino olje – Jojoba Oil (Simmondsia chinensis)

Opis:

Jojobino olje je pijača, doma v Arizoni, Kaliforniji in Mehiki. Olje je pravzaprav tekoči vosek, ki se ga pridobiva iz semen rastline. Podobno je olju sebum in je znano po zaščitnih lastnostih skritih v lojnatih žlezah, zato ga koža zlahka absorbira.

Uporaba:

V kozmetični industriji se velikokrat uporablja kot nosilno dišavno olje in vlažilna komponenta v izdelkih za nego kože. Bogato je s proteini in minerali, zado ima ugoden učinek na ekceme, luskavico, suho in občutljivo kožo.

 

Kakavovo maslo – Cocoa Butter (Theobrama cacao)

Opis:

Kakavovo maslo je maščobna komponenta čokolade in jo pridelujejo iz kakavovih zrn. Ime Theobrama pomeni ‘ hrana bogov’ in vsak navdušenec nad kakavom bo razumel zakaj.
Kakavovo maslo in prah ločijo že v zgodnji fazi predelave, saj se ju uporablja v različne namene. Vendar ju pozneje velikokrat združijo, zlasti zaradi izdelave čokolade. Maslo uporabljajo za izdelavo bele čokolade.
Kakavovo maslo je maščobna komponenta čokolade in jo pridelujejo iz kakavovih zrn. Ime Theobrama pomeni ‘ hrana bogov’ in vsak navdušenec nad kakavom bo razumel, zakaj.
Kakavovo maslo in prah ločijo že v zgodnji fazi predelave, saj se ju uporablja v različne namene. Vendar ju pozneje velikokrat združijo, zlasti zaradi izdelave čokolade. Maslo uporabljajo za izdelavo bele čokolade.
Nerafinirano kakavovo maslo ima temno kremasto barvo in fantastično čokoladno aromo, ki se ji je težko upreti. Največ uporabljajo belo, rafinirano maslo, ki nima vonja. Kakavovo maslo naj bi ustvarjalo zaščitno plast, ki obvaruje vlažnost kože. Znano je, da kot vir naravnih antioksidantov pomaga suhi in nagubani koži. Velikokrat ga uporabljajo pri izdelavi sončnih krem.
Uroš Gabrijelčič

Author Uroš Gabrijelčič

More posts by Uroš Gabrijelčič